Roeien op lucht een aantrekkelijk alternatief

Martin Ottow, secretaris van de KNRB-commissie  Nieuwe Verenigingen en lid bij Twentse Roeivereniging Tubantia  schreef een verslag over zijn ervaringen met de innovatieve skiffs van ROWonAIR®. Hij testte de opblaasbare boards, het conventionele roeisysteem de RowMotion® en het vooruitroeisysteem de  RowVista®. Ook maakte hij een mooi overzicht wat er verkrijgbaar is in dit segment van roeiboten. 

Alternatieven voor glad roeimateriaal

Als het niet om die uitdagende prestatie en snelheid gaat, zijn er prima alternatieven voor ons gladde roei-materiaal, is b.v. een scull-2 of -3 bevoegdheid geen noodzaak en is gebruik van C-materiaal of wherry’s geen stap terug. En dan is er naast onze traditionele roeiboten nog meer.

Zo mocht ik zondagmiddag 30 augustus op het Wolderwijd bij Strand Horst proefroeien op opblaasbare SUP-boards voorzien van een roeisysteem van het Oostenrijkse ROWonAIR®. Sinds kort hebben zij een Nederlandse dealer, Sebastiaan Zuiddam van www.ROWonAIR.nl. Ik was naar hen op het spoor gezet door ons medelid Sebastiaan Olsman. SUP staat overigens voor Stand-Up Paddling, een sterk in populariteit winnende vorm van watersport.

Windkracht 4 tot 5 en perfect roeien

Dit was een bijzondere en vooral bijzonder leuke ervaring. Op open water bij windkracht 4 tot 5 met golven, als gewoon skiffen echt niet leuk meer is, roeide het perfect. De beide geteste 5,5 m lange boards, de Mojo 18’ en Dude 18’, bleven heel stabiel.

Wie twijfelt aan de stijfheid en duurzaamheid van opblaasbare (inflatable) SUP-boards (iSUPs), moet maar eens de (internet-)literatuur te bestuderen. Het blijkt dat de moderne iSUPs stootvaster zijn, langer leven en je kunt ze eenvoudiger zelf repareren dan hard boards. Dit is door te trekken naar de glasvezel versterkte al of niet in combinatie met carbon en nomex opgebouwde skiffs, die zo mogelijk nog kwetsbaarder zijn en nog lastiger te repareren.

In Tubantia-lustrum-outfit op een Mojo 18’+RowMotion® bij 4-5Bft: de kite-surfers zijn in hun element!
In Tubantia-lustrum-outfit op een Mojo 18’+RowMotion® bij 4-5Bft: de kite-surfers zijn in hun element!

Achteruit en vooruit roeien

Er waren twee soorten roeisysteem beschikbaar voor demonstratie, die beide een beetje doen denken aan een roei-ergometer (een rolbankje en voetenbord op een monorail en een daarlangs verstelbare rigger): 1. een traditioneel systeem, de RowMotion® en 2. een systeem, de RowVista®, met een zodanige overbrengingsconstructie, zodat je “vooruitkijkend” kunt roeien.

Even kort de RowVista®: De constructie is uiterst vernuftig en degelijk uitgevoerd. Zelfs het klippen van het blad is voorzien en gaat uit de kunst. Het roeien met dit systeem is voor “hardcore” roeiers wel erg wennen. Het vergt “omdenken”, of eigenlijk “helemaal niet denken”. Afgezien van de gewenning had ik niet het gevoel m’n kracht voldoende kwijt te kunnen vanwege speling, flexibiliteit en/of verliezen in de constructie en riemen. Dit liet ook een directe inpik niet toe. Om speling etc. eruit te halen is een nog zwaardere en duurdere constructie nodig, terwijl deze nu al ruim tweemaal duurder en zwaarder is dan het traditionele systeem. Een qua techniek erg interessant product, beetje duur, leuk en aantrekkelijk voor niet-roeiers, maar niet voor mij . . .

Tandemroeien ”vis-à-vis” op een Dude 18’ met RowVista® en RowMotion®
Tandemroeien ”vis-à-vis” op een Dude 18’ met RowVista® en RowMotion®
Het RowVista® overbrengingssysteem
Het RowVista® overbrengingssysteem

Kwaliteit en afwerkingsniveau met oog voor detail

Terug naar de boards met het traditionele roeisysteem. Ik ben bijzonder onder de indruk van de kwaliteit en het afwerkingsniveau met oog voor detail van de getoonde ROWonAIR® producten en de accessoires (zoals tassen, pomp en reparatie kit).

Beide boards, leeggelopen, zijn gemakkelijk op te rollen en de RowMotion® is deelbaar. Ingepakt blijven er, afgezien van de riemen, per configuratie twee (rug)tassen over van resp. 115 en 180 liter, met een grootste maat van 180 cm en een totaalgewicht van ca. 25 kg. Zo is een complete roeiplank eenvoudig in je auto en zelfs in het vliegtuig mee te nemen. De firma levert ook deelbare sculls inclusief tas, hoewel de recreatiesculls van b.v. Concept2, Brača of Wintech een stuk goedkoper zijn. Botenwagens zijn in ieder geval niet meer nodig voor het vervoer.

De tewaterlating kan vrijwel overal zonder noodzaak van een roeivlot.

RowMotion® unit op een Mojo 18’. De rigger is van carbon en de monorail van aluminium.
Het span is 160 cm en de monorail is zo’n 170 cm lang, genoeg voor de langste roeiers.
RowMotion® unit op een Mojo 18’. De rigger is van carbon en de monorail van aluminium. Het span is 160 cm en de monorail is zo’n 170 cm lang, genoeg voor de langste roeiers.

De lengte is bepalend

Met een lengte van 5,5 meter zijn deze boards al een royale meter langer dan de gangbare grote SUP-boards (14’) en lopen daardoor een stuk beter door, zijn sneller en koersvaster, zeker met de beide kleine vaste vinnen voor en de grotere, losneembare vin achter, waarvan de Mojo 18’ is voorzien. Mede door die lengte is het draagvermogen ruim: wel 200 kg.

Dit houdt in dat je voor “expedities” de complete trekkersuitrusting mee kunt nemen.

Je kunt er zelfs met een extra RowMotion® unit nog een dubbeltwee van maken!

Optioneel zijn er nog kajakzitjes, kajak-peddels en SUP-peddels. Haal je sculls maar binnenboord, ga kajakken of suppen en ontdek waterwegen, waar je als roeier normaal nooit kunt komen!

ROWonAIR® de ideale oplossing

Heel toevallig viel een paar dagen, nadat ik de afspraak voor het proefroeien had gemaakt, het blad Roei! in de bus en dat bevatte een artikel over SUP-roeien. In deze editie werd de RowSup van Wintech besproken en in de eerstvolgende beschrijven ze de roeiplanken van ROWonAIR®.

Die zondagmiddag was ook de redactie van het blad er voor hun aanstaande reportage.

Vooraf hadden zij het idee, dat de RowSup, met een hard 14’ board en een rolrigger, beduidend stijver en ongevoeliger voor golven zou zijn. Dit bleek echter niet zo. In grote lijnen kwamen de bevindingen van de Roei! -redacteuren met die van mij overeen.

In Canada worden trouwens vergelijkbare producten gemaakt onder de naam Oar Board®: iSUPs met een rolrigger. Deze zijn echter (nog) niet in Europa verkrijgbaar, tenzij je zelf 400 (+) dollar over hebt voor vrachtvervoer plus invoerrechten. En in Amsterdam is een leverancier van een los rolrigger-systeem, de RowSurfer, voor plaatsing op je eigen SUP, maar die ziet er mij te simpel uit.

Kortom, een roei-SUP is een ideale oplossing voor “thuisroeiers”, voor op vakantie of voor ontdekkingstochten door Nederland en ietsje verder, op je eigen tijd en plaats, zonder MyFleet-reservering. En al helemaal als snelheid ondergeschikt is.

Dan gaat mijn eigen voorkeur wel uit naar de Mojo 18’, die iets slanker is dan de Dude 18’.

Wie weet bezwijk ik wel voor de charmes van dit product, hoewel de aanschaf (incl. sculls) toch snel naar 3300 Euro gaat en daarvoor kun je 10 jaar contributie aan Tubantia afdragen . . .

In onderstaande tabel zijn ter vergelijk de gegevens en mijn (“arbitraire”) beoordeling opgenomen van de Mojo 18’ met RowMotion® en van andere roei-planken en -boten. Prijzen zijn excl. sculls.

Voor video’s van het proefroeien zie mijn FB-pagina en uiteraard geven de websites van de leveranciers nog veel meer informatie.

Roeien op lucht een aantrekkelijk alternatief